Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Családi program a hétvégére

Padlásfödém hőszigetelés saját kezűleg, egyszerűen

2023.10.11.
Lecke

Az olcsó energia korszaka (megint) véget ért. Az energiaárak már a reálison is túlugrottak, nem kérdés, hogy javítanunk kell épületeink hőszigetelését.

Viszont évek óta küzdünk a szakemberhiánnyal, és bizony a munkadíjak is ugrásszerűen megemelkedtek. A kiút ebből a csapdából csak egy házilagosan is kivitelezhető, szakértelmet nem igénylő hőszigetelés lehet, ami jelentős megtakarítást hoz a konyhára.

Épületek utólagos hőszigetelésén a legtöbbször homlokzat szigetelését értjük, pedig családi házak és kis társasházak esetében van egy másik lehetőség is a fűtési számla csökkentésére. Sok épület beépítetlen padlásterén semmilyen hőszigetelés nem található (a salak és a sártapasztás nem hőszigetelés!), és így a födém valósággal kiszívja a meleget a lakásból.


A födém hőszigetelése azonban nem csak télen, hanem nyáron is jó szolgálatot tesz. Ilyenkor akár 40-50 oC-ra is felmelegedhet a levegő a padlástérben, a meleg pedig hamarosan az egész házban az elviselhetetlenségig fokozódik. A klimatizálás költségei pedig közismertek. Elkerülhető viszont a magas villanyszámla, ha a födémre megfelelő vastagságú hőszigetelés kerül.


A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a hőszigetelő anyagok többsége könnyű, sérülékeny, közvetlenül nem járható. A terhelést el kell oszlatni a felületen, ha a nagymama konyhakredencét is fel szeretnénk cipelni a tető alá. Ezt az új építésnél a legtöbbször rábetonozással oldják meg, de meglevő padlástér esetén nem tud ez működni, mert a háziasszonyok szerint a betonos talicska és a nappali össze nem egyeztethető dolgok.


A legegyszerűbb megoldás a faforgács lapos hőszigetelés, ami Padlap néven kapható a kereskedésekben. Ez bírja a terhelést, a fél négyzetméteres táblák elég kicsik, hogy egy szűk padlásfeljárón is egyszerűen felvigyük akár egyedül is, és a súlya sem túl megterhelő. A padlásfödémet fel kell takarítani, a nagyobb egyenetlenségeket (például megkötött vakolat csomók) fel kell számolni. Amennyiben ez nem eltávolítható, száraz homokterítéssel kell a szükséges sík felületet kialakítani. A páratechnikai fólia terítése ajánlott, hogy a hőszigetelésben ne tudjon lecsapódni a nedvesség. Az első hőszigetelő lapot ketté kell vágni, és egy fél táblával indítsuk a sarokban a hőszigetelést. A vágás a szokásos famegmunkáló szerszámokkal lehetséges, de arra számítsunk, hogy a szükséges jelentős hőszigetelési vastagság miatt a kis dekopírfűrészek csak a nedvességálló faforgácslapot vágják ketté. A hőszigetelést már fűtőszállal vagy rókafarkú fűrésszel lehet szabni. A táblák szoros illeszkedés érdekében félfalcos kialakításúak, az egyes elemeket nem szükséges összeragasztani, különösen akkor nem, ha későbbi tetőtérbeépítést tervezünk. Végleges szigetelés esetén a táblákat kevés poliuretán bázisú ragasztóval kell összeragasztani. A fél tábla eltolásban elhelyezett lemezek sík, terhelhető felületet hoznak létre, így a padlás tárolásra alkalmas marad a hőszigetelés után is. A munka nagyobb felület esetén is egy hétvége alatt elvégezhető, amit a család hölgytagjai is értékelnek, miként azt is, hogy a száraz kivitelezésnek hála nem kell a kilöttyent betont a konyha kövéről feltakarítani.

AUSTROTHERM Padlap padlás hőszigetelés műszaki adatok, elérhető vastagságok, csomagolási egységek

 

 

PADLAP AKCIÓ

Kereskedő Partnereinknek PADLAP akciót hirdetünk az APP - Austrotherm Partner Program - keretein belül. Az akció az Austrotherm PADLAP 20 (200 mm vastag hőszigetelő lemezzel) termékre vonatkozik, a termék most 10% kedvezménnyel rendelhető.

 

Az akciós listaár: 

Vastagság (mm) db/csomag Ár Ft/m2 (nettó)  Ár Ft/m2 (bruttó)
200+8 2 11 590,-* 14 719,-*

*A szerződésben rögzített kereskedői kedvezmény az akciós listaárból levonandó. 

 

Az akció a 2023. november 15-ig leadott rendelésekre vonatkozik. A kedvezményes ár érvényesítéséhez a megrendelésnél kérjük, hivatkozz az APP PADLAP akcióra. 

 

 

 

 

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. Az Austrotherm Padlap az alábbi vastagságokban rendelhető:

2. A Padlap táblák szoros illeszkedés érdekében félfalcos kialakításúak, az egyes elemeket nem szükséges összeragasztani,