Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Manzárd Grafit magastető hőszigetelés szarufák felett

Magasan jobb!

2023.09.27.
Lecke

Magyarországon a családi házak, társasházak többsége magastetővel készül. Ezek a szerkezetek megfelelnek az építési hagyományainknak, és jól beillenek a tájba, de többsége a fokozott energetikai követelményeknek már nem felel meg. Újfajta hőszigetelési megoldásokat kell tehát találni.

Hol szigeteljünk?

A régi ácsszerkezetű tetők esetében a padlásfödémet hőszigetelték. A tetőterek beépítésével viszont szükségessé vált a ferde síkok szigetelése, és erre a legjobb helynek a szarufák köze bizonyult. Az ide elhelyezett először 5, majd később 10 cm vastag hőszigetelés a kor követelményeinek megfelelt.

Manapság viszont 20-25 cm vastag hőszigetelés ajánlott, így a szarufák között nincs elég hely a szükséges hőszigetelésnek. Lehet azt belülre is elhelyezni, de ez a legdrágább megoldás. A hőszigetelésnek és a burkolatnak számottevő a helyigénye, ráadásul a ferde sík miatt a lakótérnek minősülő (legalább 1,90 méteres belmagasságú) tér is jelentősen csökken, így a négyzetméterben számított lakótér vesztést is forintosítva ez nagyon drágának bizonyulhat. A jó megoldás ilyenkor a szarufák feletti hőszigetelés.

 

Szarufák feletti hőszigetelés felépítése

A szarufák feletti hőszigetelés során a szarufa köz szabadon marad, és felülről teljes felületű deszkázatot kap az ácsszerkezet. Erre kell a légzáró-, páratechnikai réteget elhelyezni, majd az Austrotherm Manzárd GRAFIT® hőszigetelés szoros illesztésű fektetése és az alátéthéjazat terítése után a rétegeket speciális csavarokkal, és az ellenléc segítségével kell a szarufákhoz rögzíteni.

 

Az ellenlécre a fedés függvényében lécezés vagy deszkázat kerüljön, majd a tetőfedő anyag adja meg az épület külső burkolatát. A tetőszerkezet kialakítását a tűzrendészeti követelmények betartásával kell megoldani.

 

A rétegrend előnyei

Az Austrotherm Manzárd GRAFIT® hőszigetelés alkalmazása a tetőszerkezetben az alábbi előnyökkel jár:

  • A látható szarufás tetőszerkezet lényegesen esztétikusabb, mint a megszokott gipszkarton burkolat.
  • Hőhídmentes szerkezet

A hőhidak sok szerkezet minőségét rontják le. Hőhíd az az épülethatároló szakasz, ahol az átlagoshoz képest jelentős többlet hőveszteséggel kell számolni, szerencsétlen esetben pedig akár páralecsapódás, penészesedés is lehet az eredménye. Ilyen hőhidakat képeznek például a szarufák közötti hőszigetelést megszakító faszerkezetek, mivel a fa szigetelő képessége mintegy ötöde a Manzárd GRAFIT®-nak.

  • Vékonyabb rétegben készíthető hatékony hőszigetelés

A szürke színű Manzárd GRAFIT® hőszigetelő képessége közel 15%-al jobb, mint az AT-N150 típusú, fehér színű hőszigetelő anyagé.

  • Nem vesz el helyet a lakótérből

A külső oldalra helyezett hőszigetelés nem csökkenti a lakás hasznos alapterületét.

 

A hőszigetelés vastagsága

A szarufák feletti hőszigetelés egyik előnye az, hogy a hőszigetelés mértékét szabadon tudjuk megválasztani. A javasolt hőszigetelőanyag vastagságokat az alábbi táblázat tartalmazza:

 

 

 

 

 

 

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. Az Austrotherm Manzárd GRAFIT® egyik oldalán fényvédő réteggel ellátott hőszigetelő lemez.

2. A szarufák feletti hőszigetelés során a szarufa köz szabadon marad, és felülről teljes felületű deszkázatot kap az ácsszerkezet.