Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Bibliamagyarázat, avagy mit takar a kód - EPS 13163 (3. rész)

Hajlítószilárdság BSi

2023.10.04.
Lecke

Az EPS termékek csomagolásán jól láthatóan fel van tüntetve egy kód, az úgynevezett szabványos termékjelölés. Ez egy betűkből, számokból és egyéb jelekből álló sor, melynek jelentését és jelentőségét sokan nem tudják. A tavaszi APP-ban kezdtük el az MSZ EN 13163 EPS termékszabvány elemeinek magyarázatát, ’ Bibliamagyarázat, avagy mit takar a kód - EPS 13163’ címmel, a nyomófeszültség után a következő termékjellemző, amit górcső alá veszünk, az a hajlítószilárdság.

Hajlítószilárdság BSi

A hajlítószilárdsági érték azt mutatja meg, hogy a termék mekkora terhelést tud elviselni úgy, hogy nincs teljes felületen alátámasztva. A vizsgálat során a meghatározott méretű hasáb alakú próbatestet két végén feltámasztjuk, és középen fokozottan terheljük egy nyomógép segítségével. Minél nagyobb az érték, annál kedvezőbb, annál szilárdabb az anyag. 

Így például egy BS200 értékű termék hajlítószilárdsága a szabványos vizsgálat folyamán 200 kPa. A mért értékek alapján a termékeket hajlítószilárdsági kategóriákba sorolják. A legalacsonyabb értékaz 50 kPa, ha ennél gyengébbet mérnek, akkor a termék ezen szabványnak nem felel meg. A következő kategória a BS75, ahova azok a termékek kerülnek, melynek szilárdságát 50 és 75 kPa közöttinek mérik.

 

Az érték összefüggésben van a nyomószilárdsággal, többnyire minél nagyobb a nyomó, annál nagyobb a hajlító szilárdság is. Minden gyártmány esetén releváns adat, még a nem terhelhető anyagokra is meg kell adni, mivel a kezelhetőség szintjét (magyarul, hogy a termék egyben maradjon a beépítésig és a használat során is) mindegyiknek el kell érnie. Az Austrotherm AT-N200 esetében ez az érték például 250 kPa. A nyomószilárdsági értékeket az Austrotherm minden üzemében naponta ellenőrizzük, és a mért értékeket 10 évig megőrizzük.

Austrotherm labor, Győr

 

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

1. A hajlítószilárdsági érték azt mutatja meg, hogy a termék mekkora terhelést tud elviselni úgy, hogy teljes felületen alá van támasztva.

2. Az Austrotherm AT-N200 esetében a hajlítószilárdsági érték 200 kPa.