Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Bibliamagyarázat, avagy mit takar a kód, 2. rész: CS(10)100

Nyomófeszültség, anyagok, alkalmazások, termékosztály

2023.04.12.
Lecke

A legfontosabb termékjellemző a nyomófeszültség. Ez határozza meg, hogy milyen terhelésnek lehet kitenni az adott anyagot, ez alapján kategorizálják a termékeket (pl.: EPS 100).

A legalacsonyabb osztály, amely semmilyen terhelést nem kaphat (de állnia kell a szállítással, beépítéssel járó mechanikai behatásokat) az a CS(10)30, vagyis a 30 kPa-nál többet kell elviselnie a 10%-os összenyomódási vizsgálatnál. Az első, a magyar alkalmazási szabvány által padlókba beépíthető termék az 100 kPa terhelést viseli el, ezt többnyire lakószobák, irodák padlójába építik be. Nagyobb terhelés esetén (például garázs, ipari padló) a 150, 200-as anyagok jönnek számtásba. Bár a szabvány ennél magasabb kategóriákat is ismer, nagyobb terhelésre inkább az extrudált polisztirolhaboka alkalmazzák.


A vizsgálatot egy 20 x 20 cm-es próbatesten végzik, és teljes felületén terhelik az anyagot. A korszerű mérőeszközök automatikus működésűek, és a vizsgálat végén kiadják a 10 %-os összenyomódáshoz tartozó nyomófeszültség értékét.A nyomószilárdsági értékeket az Austrotherm Kft. minden üzemében naponta ellenőrizzük, és a mért értékeket 10 évig megőrizzük.

 

 

További információ: 

Szigetelt padlószerkezetek terhelése

Padló szigetelés

 

 

 

 

 

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

A CS(10)30 terhelési osztályba tartozó termékeknek 10 kPa-nál többet kell elviselnie a 30%-os összenyomódási vizsgálatnál.

A magyar alkalmazási szabvány szerint lakószobák, irodák padlójába 100-as hőszigetelő lemezeket ajánlott beépíteni. (AT-N100, GRAFIT 100)