Kérdése van? Írjon nekünk: partnerprogram@austrotherm.hu

Menü

Bibliamagyarázat, avagy mit takar a kód - EPS 13163

2023.03.06.
Lecke

Az EPS termékek csomagolásán jól láthatóan fel van tüntetve egy kód, egy betűkből, számokból és egyéb jelekből álló sor, melynek jelentését és jelentőségét sokan nem tudják. Szeretnénk ennek az értelmezéséhez egy kis segítséget nyújtani.

Magyarországon tehát kétféle szabványról beszélünk. Egyrészt az EU tagországok által kidolgozott egységes termékszabványokról (MSZ EN 13163 az EPS, MSZ EN 13164 az XPS, de a többi járatos szigetelőanyagra is van ilyen előírás), másrészt az egyes anyagok alkalmazását is szabályozzák szabvánnyal (MSZ 7573 az EPS-re és MSZ 7574 az XPS-re). Itt most csak a termékszabványról fogunk beszélni, mert ennek a kódsornak a magyarázata ebben van.


Ez az európai szabvány követelményeket ír elő a gyári készítésű expandált polisztirol termékekre, amelyeket épületek hőszigetelésére használnak fel. A szabvány leírja a terméktulajdonságokat, és tartalmazza a vizsgálati eljárásokat, a megjelölést és a címkézést.
Az ebben a szabványban szereplő termékeket hangszigetelésre, valamint előre gyártott hőszigetelő rendszerekben, illetve többrétegű panelekben is felhasználják; de az ezeket a termékeket magába foglaló rendszerek tulajdonságai nem képezik részét e szabványnak.


Az MSZ EN 13163 szabvány az egyes műszaki jellemzőkre csoportokat, osztályokat állapít meg (például: nyomófeszültség, legalább 30 kPa, legalább 50 kPa, stb.), és a terméket mért paraméterei alapján besorolja valamelyik csoportba. A kódsort az ilyen műszaki jellemzőket mutató betű-és számkombinációi alkotják, ahol elöl a műszaki jellemző kódja szerepel (nyomófeszültség esetén CS(10)  az angol Compressive strength (nyomószilárdság) szóból, majd utána a fizikai jellemzőt mutatja meg (30) mértékegység nélkül.


Így tehát az AT-N30 anyag 10%-os összenyomódáshoz tartozó nyomófeszültségét a CS(10)30 kód írja le.

Az AT-N30 termék műszaki adatlapján is szerepel a hőszigetelő lemez szabványos termékjelölése. 

 

A hírhez tartozó kérdések

Köszönjük a válaszod!
A kérdéseket helyesen megválaszoltad, a jutalmad 15 pont!

Hibás válasz!
Ellenőrizd a válaszaid!
Egy, vagy több kérdésre nem válaszoltál, vagy hibás választ adtál!

Kérlek jelentkezz be!
Bejelentkezés nélkül nem tudjuk rögzíteni a válaszaid!

Az MSZ EN 13163 szabvány az egyes műszaki jellemzőkre csoportokat, osztályokat állapít meg XPS terméknél

Az Austrotherm termékek műszaki adatlapján is megtalálható a hőszigetelő lemezek szabványos termékjelölése.